A wonderfully delicious mocha in the warm morning light of Tofino.

WAKE UP AND SMELL THE COFFEE!

Sinds 2005 bestaat ‘blue monday’, volgens de kenners de meest depressieve dag van het jaar. Logisch dat daar hele studies en onderzoeken aan gewijd zijn.

Het is immers heel ingewikkeld om te bedenken, dat men rond de 3e  week van januari overvallen wordt door een zogeheten ‘reality check’.

Men realiseert zich dat die paar ‘kleine’ extra kadootjes met de kerst, er toch niet zo klein uitzien op de bankrekening. Dat die man/vrouw/jongen/meisje tijdens oudejaarsnacht nog zo fantastisch leek, maar in het grauwe januari meer een nachtmerrie is dan een droom. Dat ondanks alle voornemens, beloftes en gouden bergen, al die aangegeten kilo’s er niet weer binnen 14 dagen af zijn.

Nee, je moet daar echt minimaal hogere wiskunde voor gestudeerd hebben.

Sinds 2012 bestaat hier in huis ‘blue morning’. Deze aandoening komt in de beste families voor en typische kenmerken van deze aandoening worden openbaar zodra de ‘puber evolutie’ plaatsvindt.

Just picture this!

Een gewone doordeweekse school/werkdag…:

Bij zoonlief 1 staat de wekker al sinds 05:00 uur op snooze. “Ik heb gewoon een lange sluimertijd”, krijg je dan te horen als je om 07:45(?!)) nog maar eens op de deur tikt om te zeggen dat het nu echt tijd is.

Zoonlief 2 zet zijn wekker om 05:30. “Je weet dat ik lang moet douchen om wakker te worden”. Als ik vervolgens om 06:45 beneden kom, hoor ik naast de eeuwige wekker een kraak van het bed, een plof van twee maal maat 43 op de grond, het slaan van verschillende kastdeuren en voel ik een wervelstorm de trap op stormen.

Zoonlief 3 verschuilt zich achter 1 en 2. “Maar zij blijven ook altijd liggen als de wekker is gegaan, dus hoef ik ook niet op te staan”.

Pfffffff!!!!

Voor alle duidelijkheid, ik kom misschien op tijd mijn bed uit, maar daar is alles mee gezegd. Of zoals ik recent op facebook voorbij zag komen; “Ik heb helemaal geen ochtendhumeur, ik wil alleen geen gezeik aan mijn kop!”.

Niks 1 dag in het jaar, maar gewoon 5 dagen per week! Het kan in zeer ernstige gevallen ook toeslaan op weekenddagen?! Dit gaat dan meestal gepaard met huiswerkopdrachten die moeten worden afgemaakt, eventuele klusjes die gedaan moeten worden, of andere verplichtingen waar de desbetreffende puber geen zin in heeft.

Het tegenovergestelde van blue morning, naar mijn weten nog niet uitgevonden, maar ook een zeer kenmerkend verschijnsel van deze aandoening, is het gaan slapen ‘s avonds.

Zo vergaderen zoonlief 1 en 2 regelmatig ’s morgens, mits ze wat tijd over hebben, nog even op de trap over de invulling van de avond. Dat er bij dit soort (vaak gamen of buiten hangen) afspraken vooral geen rekening wordt gehouden met het daaropvolgende ochtenddrama, lijkt me duidelijk.

Zoonlief  3 redt het nog steeds bij lange na niet om zo laat als zoonlief 1 en 2 naar bed te gaan, al denkt hij zelf van wel. Als er dagen tussen zitten dat hij toch op hetzelfde tijdstip naar bed gaat, kun je je voorstellen hoe het de volgende ochtend met zijn blue morning is gesteld.

Mocht je nou thuis ook met deze aandoening te maken hebben, zoals manlief altijd zegt:

“Ze worden vanzelf oud genoeg om het huis uit te gaan!”

Havermout-appel-rozijnenbrood

Brood

Topping

50 gram lichtbruine basterdsuiker

60 gram appel

Halve theelepel kaneelpoeder

 

Voor het brood

2 grote eieren

295 gram appelmoes (liefst ongezoet)

80 ml koolzaadolie

60 ml karnemelk

160 gram bloem

150 gram suiker

6 gram bakpoeder

3 gram kaneelpoeder

2 gram baking soda

2 gram zout

1 gram nootmuskaat

1 snufje gemalen kruidnagel

70 gram rozijnen

90 gram havermout

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cake/brood bakblik in

Meng de suiker, appel en kaneel en zet opzij.

Mix de eieren, de appelmoes, de olie en de karnemelk.

In een andere kom meng je bloem,  suiker, bakpoeder, kaneel, baking soda, zout, nootmuskaat en kruidnagel. Haal een theelepel uit het mengsel en meng deze met de rozijnen.

Voeg vervolgens havermout toe aan de droge ingredienten.

Mix de droge en natte ingredienten goed door elkaar met een spatel.

Meng vervolgens de rozijnen door het mengsel en schenk alles in een ingevet bakblik. Strooi vervolgens de topping over het beslag en druk deze een beetje aan.

Bak het brood voor 55-65 minuten of dat hij bruin is en er niks meer blijft plakken als je er een sateprikker insteekt.

Helemaal laten afkoelen voordat je het brood uit het blik verwijderd.

Een reactie voor “WAKE UP AND SMELL THE COFFEE!”

  1. mirelva maduro zegt:

    Find t leuk n prima wat in dagelijks leven gebeurt met een beetje style!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *