SEE SAW SEEN

TO SEE, SAW, SEEN!!!

Toen de jongste anderhalf was, at hij zijn pizza met zalm, ansjovis, olijven en champignons. Een combinatie die hij had afgekeken van zijn opa. In principe een combinatie waar niets mis mee is, maar niet iets wat standaard door een kind van anderhalf wordt gegeten.”Makkelijke eter”, hoor ik je denken…De meeste dromen zijn bedrog!!!Ongetwijfeld zegt de uitdrukking  ‘Het oog wil ook wat’  je iets, maar in zijn geval is het ‘Het oog wil niets’! Standaard komt hij elke dag rond kook/etenstijd naar de keuken; met een spiedende blik inspecteert hij de pannen, laat daar nou niets in zitten wat hij “kent”, de gemiddelde boer is er namelijk niets bij!Nou moet ik eerlijk zeggen dat dit gedrag ook wel een beetje door mij en oma in stand werd gehouden; vond hij het niet lekker, dan maakte we het gewoon niet meer, of voor hem een potje apart.

Manlief was het echter zat! “Hij wordt al 11, hij kan straks niet mee op kamp of bij vrienden eten, laat staan straks bij schoonouders eten”.”Elke week leer je iets nieuws eten of drinken, dan lust je alles als je 12 bent”, waren de woorden van manlief en eerlijk is eerlijk hij voegde daad bij woord en ging met hem aan de slag in de keuken.Het ongeloof bij oma was groot toen zij meerdere malen foto’s ontving met daarop borden met groente waar de jongste normaal gesproken al groen van zou zien. Maar langzaam maar zeker ‘lust’ hij ondertussen steeds iets meer.

De grootste truc zit hem in het hem zelf laten doen. Hij snijdt de paprika, zo klein dat je ze bijna niet meer kunt zien, maar het liefst alleen rode want de gele was echt vies. Tot… hij zijn tanden moest zetten in een groene, zoals wij allemaal weten de meest bittere onder de paprika. Ook daar was een truc voor, manlief ging onze tienjarige voeren. Een zogeheten blind-test. Hij riep vervolgens bij happen zonder de groene paprika; “dit is een hap met alleen maar paprika” en vice versa. Je begrijpt het wel, hij proefde het elke keer niet.

Ik kan dus niets anders dan met het schaamrood op mijn kaken toegeven dat ik hem misschien een heel klein beetje verwend heb en dat de jongste absoluut op een bepaald moment in zijn leven een Oscar voor beste mannelijk aansteller gaat winnen. Nu wat enkele weken later durfde ik het zelf met hem aan in de keuken en heb ik hem aan wat nieuwe smaken blootgesteld.

Teriyaki kip/groenten werd het. De truc met het snijden werkt eerlijk gezegd vrij goed, dus de jongste was verantwoordelijk voor de paprika (alleen rode), de champignons (waren al gesneden vanwege de gips-hand, maar moesten toch echt nog kleiner), de taugé, (die zaadjes moeten er echt af, kan nooit goed voor je zijn). Vervolgens een goed gesprek over de zak met verse groene gesneden groenten ( nogmaals, hand in gips). “Broccoli is gewoon groene bloemkool en die vind je lekker”. “Die grote groene vierkanten (snijbonen) en langwerpige bonen (peultjes) zijn snijbonen  en die lust je ook”.

Oke oke, misschien ben ik minder pedagogisch verantwoord dan manlief; “Gij zult niet liegen, zelfs niet tegen uw kinderen”, maar kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem in een keer zoveel te laten eten wat hij niet ‘lust’. Lang verhaal kort, zijn bord was leeg! Hij was niet eens de laatste! Die eer was voor een van zijn broers! Die champignons waren immers zo klein gesneden dat ze glibberde in zijn mond en dat vond hij toch maar niets!

Dus mama’s en oma’s van deze wereld, soms loont het toch om ze niet alleen maar te pamperen.

Het jury rapport volgens manlief; eens per maand. Mijn ‘eens in de twee maanden’  kreeg toch meer bijval, maar wij vonden het allebei heerlijk.

foto (2)
Teriyaki

(http://www.smulweb.nl/recepten/1418539/Teriyaki)

 • 100 ml droge sherry (Japanserijstwijn Mirin)
 •  100 ml Japanse sojasaus
 • 3 eetlepels bruine suiker
 • 600 gram kipfilet
 • 2 tenen knoflook
 • 3 theelepels djahé
 •  1/3 rode peper
 • 1 kopje water
 • 1 kippenbouillontablet
 • 2 theelepel sesamzaadjes
 • ½ rode ½ gele en ½ groene Paprika
 • 3 eetlepels olie
 • 100 gram tauge
 • Half bakje Champignons
 • Groenten mix met groene groenten peultjes broccoli

Voorbereiding

Kipfilet in stukjes snijden en bestrijken met wat marinade. Champignons,rode peper snijden.
Heb de peultjes even geblancheerd 4 minuten later in de wok bij de andere groenten gewokt.
Knoflook persen.

Bereidingswijze

Breng de sherry aan de kook in steelpan,laat hem even doorkoken tot de alcohol is verdampt.
Voeg de sojasaus en de suiker toe en laat de Teriyaki saus koken tot hij een beetje stroperig wordt.Dan de peper en knoflook toevoegen.
Strijk kipfilet een beetje in met de marinade en laat een half uurtje marineren.
Na de marinade tijd verhit je de olie in een grillpan bak de kipfilet stukjes in 6-8 minuten gaar.( Heb je geen grillpan kan je het vlees ook roosteren in oven ) Als dit gedaan is de kipfilet in andere pan doen met de saus die je over hebt, doe er 1 kopje water bij met het kippenbouillontablet.
Laat de saus even indikken vind je hem te dun kan je deze binden met maizena of allesbinder.

De groenten in een andere wok met een beetje wokolie en knoflook paar minuten roerbakken en vervolgens door de kip/teriyaki scheppen.

Teriyaki kip

3 reacties voor “TO SEE, SAW, SEEN!!!”

 1. Ilse zegt:

  Voor mij komt deze methode helaas te laat. Ben net 60 geworden en kook dus al jaren met veel plezier.
  Helaas lust ik geen gekookte groente. Er is nog hoop voor mijn kleinzoon. Goed gedaan!

 2. mary zegt:

  Deze methode kan je natuurlijk ook aan passen bij oudere mensen bedankt voor tip
  Tevens ziet dit recept er weer geweldig ga ik zeker uit proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *