TM3

TIME MANAGEMENT!

Het kan natuurlijk aan mij liggen, maar waarom kloppen de vermelde bereiding/kooktijden van een recept bijna nooit?!!

De mensen die mij kennen weten dat er nogal wat schort aan mijn planningen of het gebrek daar aan, maar dat is in dit geval echt niet altijd de oorzaak.
Natuurlijk kan je een eerste keer nooit precies aan de eisen voldoen. Vaak niet qua smaak, maar zeer zeker niet wat betreft tijd.

Je moet het recept immers lezen, teruglezen, verbaasd kijken wat daar nou toch in godsnaam mee bedoeld wordt, bepaalde dingen meerdere malen proberen voordat ze lukken en soms het mislukte eindresultaat gewoon in de prullenbak gooien om vervolgens helemaal opnieuw te beginnen.

De Katsu Curry met kip die ik ging maken, bevatte de volgende tijden;

‘Ready in 45 minutes’ stond er bovenaan het gerecht. Voorbereidingstijd 15 minuten en bereidingstijd 30 minuten. Etenstijd is bij ons rond 19.00 uur, iets ruimer nemen want het was de 1e keer, dus 17.45 was een mooie tijd om te beginnen.

15 minuten voorbereidingstijd klopt misschien als je net je certificaat ‘supersnel ui, knoflook, wortel en overige ingrediënten snijden’ hebt gehaald.
Ik daarentegen, snij nogal langzaam en met beleid. Ja, zelfs ik doe wel eens iets met beleid, zeker als er scherpe messen en vingers bij betrokken zijn.

Alleen al met het snijden van de ingrediënten was ik al minimaal 20 tot 30 minuten bezig.
Toen moest nog alles afgewogen en afgemeten worden, weer 10 minuten verder.

Ondertussen al het eerste kind in de keuken die kwam vragen wat we gingen eten.

Klaar met snijden, op naar het tweede gedeelte van de voorbereiding; “je haalt de kip eerst door de meel, dan door het ei en dan door de broodkruimels”. Klinkt inderdaad als 5 minuten werk. Maar in de praktijk moet je ondertussen 10 keer je handen wassen, omdat je niets meer vast kunt pakken doordat je vingers helemaal stijf staan van het meel/ei/broodkruim mengsel.

Verder moet je dan nog eens 5 keer je handen wassen, omdat als je dit met net zoveel beleid doet als ik, je zowel het ei als het meel als het broodkruim meerdere malen moet aanvullen. Waardoor we dus eerder over 30 minuten spraken, in plaats van de benodigde 5 minuten.

Ondertussen kwam het tweede kind in de keuken vragen hoe laat we ongeveer gingen eten.

De volgende bereidingstijd klopte iets beter. Ondanks dat de saus echt niet zo indikte zoals het recept aangaf, duurde het maar 15 minuten en wat allesbinder langer. De kip deed er ook niet de beloofde “in 3 minuten goudbruin” over. Maar misschien kwam dit omdat ik de kip, zoals wel in het recept stond aangeven, niet in plakken van 1 cm dikte had geslagen.

Ondertussen kwam het derde kind een broodje maken, omdat hij echt niet meer kon wachten.

Bij manlief en mijzelf kwam ondertussen het stoom uit de oren. Bij hem door de trek, bij mij door de irritatie, zucht. En dan vooral door het zweten boven de hete pannen en de olie die op dat moment wel door de hele keuken leek te zitten.

Uiteindelijk zo’n 2:30 uur?!! later heerlijke Katsu Curry kip op tafel gezet. Meer dan de moeite waard om te maken, maar als je planning/timing iets op die van mij lijkt, zou ik er eerder 2 uur dan 45 minuten voor uittrekken.

Katsu Curry

http://allrecipes.co.uk/recipe/29578/chicken-katsu-curry.aspx

Voor de saus

3 eetlepels zonnebloemolie

2 grote uien

5 teentjes knoflook

2 middelgrote wortels fijngesneden

3 eetlepels bloem

4 ruime theelepels kerrie poeder

600 ml kippenboullion

3 theelepels honing

2 eetlepels soja saus

1 laurierblaadje

1 ruime theelepel garam masala

4 kipfilets in repen van 1 cm

4 eetlepels bloem

2 eieren geklutst

150 gram panko broodkruim

Olie om te frituren

 

Verhit de olie in een wok of hapjespan. Bak de uien en de knoflook glazig en voeg vervolgens de wortels toe. Kook dit op een laag vuur in 12 minuten gaar.

Voeg de bloem en de kerrie toe en bak deze voor 1 minuut. Voeg langzaam de boullion toe en roer deze er goed doorheen. Voeg dan de honing, soja saus en het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook.

Zet het vuur laag en laat het 20 minuten sudderen. Roer dan de garam masala er door. Zeef de saus, giet deze terug in de pan en hou de saus warm totdat deze opgediend wordt.

Kruid de kipfilet met peper en zout. Doe de bloem, het ei en de boodkruim in bakjes/diepe borden. Haal de kip eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tenslotte door het broodkruim. Zorg dat beide kanten gepanneerd zijn.

Verhit de olie en frituur de kip voor 3-4 minuten of totdat deze goudbruin is. Laat de kip vervolgens ‘uitlekken’ op keuken papier.

Giet de saus over de kip en serveer deze met witte rijst.

 

Een reactie voor “TIME MANAGEMENT!”

  1. Helemaal mee eens! Vaak kloppen de porties evenmin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *