OITNB-4

ORANGE IS THE NEW BLACK!

De meeste mensen die mij kennen, weten dat ik zeer weinig met voetbal heb. Tenminste met het betaald voetbal! Amateur voetbal vind ik des te leuker (lees; het schreeuwen/aanmoedigen zonder te vergeten dat je ouder/supporter bent).22 overbetaalde, zwetende, te jong bekend geworden mannetjes die van gekkigheid niet meer weten wat te doen, daar kan kan ik weinig mee. Oke, oke, misschien ietwat overdreven, een beetje cliche en alles over één kam, maar je snapt mijn punt.

Nou is het bij ons thuis momenteel net als in heel veel andere gezinnen voetbal wat de klok slaat. Wedstrijden, voorbeschouwingen, nabeschouwingen, tussenbeschouwingen, analyse, analyse over de analyse en talloze kenners en supercoaches continu aan het woord.De thuisopstelling is als volgt; drie zeer fanatieke supporters (manlief, dochterlief en zoonlief), een enorme gelegenheidssupporter (nog een zoonlief), eentje die doet alsof hij er enorm veel verstand van heeft (jawel, nog een zoonlief)…en dan ikzelf.

Ook al kan ik de dag voor de wedstrijd nog steeds slapen , ook al heb ik geen pijn in mijn buik voor, tijdens en na een wedstrijd, ook al kan ik nog steeds aan andere dingen denken en over andere dingen praten, ik ben echt de beroerdste niet.

Vanaf het begin van het WK trek ik keurig voor aanvang mijn oranje outfit aan, ga ik mee in de rituelen van vorige wedstrijden, hou ik netjes mijn facebookpagina bij, kook ik iets nieuws en probeer ik elke keer een nieuw oranje toetje te vinden, want voor je het weet ga je in je eigen gecreëerde rituelen geloven.

Tijdens het schrijven van deze blog is het duidelijk dat Oranje de kwartfinales heeft bereikt, m.a.w. ik heb nog maar 6 dagen om iets nieuws te vinden. Pfffff dat betekent dus 6 dagen slecht slapen, 6 dagen pijn in mijn buik en 6 dagen aan niets anders denken of over iets anders praten.

Tot en met 13 Juli moet ik dus nog 3 keer met een steeds hoger wordende druk een oranje toetje verzinnen. In totaal dus 14 dagen slecht slapen, 14 dagen pijn in mijn buik en 14 dagen aan niets anders denken of over iets anders praten.

Na 13 juli, als de rondvaart heeft plaatsgevonden, de bushokjes op het Leidseplein zijn gesneuveld, de nodige woonboten zijn gezonken, Louietje de koning van ons land is en we een nieuwe nationale feestdag hebben, zal ik nog één keer alle WK 2014 toetjes maken.

En ja mam, “mijn mond zal die koekjes eten”.

taartje

Oranje feesttaart  (www.leukerecepten.nl)

Voor de taart

 • 5 eieren
 • 150 gr suiker
 • 125 gr bloem
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 25 gr maizena
 • oranje kleurstof
 • 1 zakje vanillesuiker
 • snufje zout

Voor de vulling

 • sap van 2 sinaasappels
 • 250 ml slagroom
 • 1 zakje klopfix
 • 2 el suiker
 • 3 blaadjes witte gelatine

Voor de topping

 • 500 gr pure chocolade, in stukjes
 • 250 ml slagroom
 • 125 g ongezouten boter

Verwarm de oven op 140 graden. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier. Vet de gehele vorm in en bestuif met een beetje bloem.

Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in een grote beslagkom en zet deze in een bak met warm water. Mix de eieren met suiker 10 minuten tot een luchtige schuimige massa.
Zeef de bloem, maïzena en een snufje zout er bij en spatel deze met een lepel er luchtig doorheen. Voeg de sinaasappelrasp en de kleurstof toe en meng deze er goed door. Giet of schep het beslag in de springvorm en zet niet te hoog in de oven. Verwam nu de oven naar 185 graden en bak de biscuittaart in ca 40 tot 45 graden gaar.
Maak ondertussen de vulling: verwarm het sinaasappelsap met de suiker in een pannetje. Week de gelatine in koud water, knijp deze uit en roer door het sinaasappelsap. Laat het mengsel koud worden in de koelkast. Klop de slagroom met de klopfix stijf en voeg de ‘jam’ van sinaasappelsap toer en meng er goed doorheen.
Laat de taart afkoelen en snijd hem dwars doormidden. Besmeer met de sinaasappel-room en dek hem weer af. Laat hem minimaal een half uur opstijven in de koelkast.
Leg de stukjes chocola in een grote roestvrijstalen kom. Verwarm de slagroom en boter in een grote, diepe sauspan, op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren, tot het begint te koken. Kijk uit, want het kookt zomaar over. Haal meteen van het vuur en schenk over de stukjes chocolade.
Roer tot de chocola helemaal gesmolten is en de mix glad is. Laat  afkoelen en giet het chocolademengsel dan over de taart. Zet vervolgens de taart nog minimaal 15 minuten in de ijskast.

Oranje feesttaart

4 reacties voor “ORANGE IS THE NEW BLACK!”

 1. David zegt:

  Dat ziet er weer meesterlijk uit! Wanneer komt er een “like” button? :-) Thumbs up!

 2. Ilse zegt:

  Geweldig geschreven. Heel geestig. Xx

 3. Helen zegt:

  Wat het WK allemaal niet teweeg kan brengen (naast grofweg 16 miljoen coaches, en een gelijk aantal analisten).. Dat oranje jou beter staat dan mij, okay. Dat ik de uitslagen van jouw Facebook kan afhalen, daar kan ik ook nog mee leven. Maar dat er zoveel toetjes aan mijn neus voorbij gaan, dat is waar ik een dikke witte spuit streep zet: I OBJECT YOUR HONOR!

 4. Yvonne zegt:

  Ik ben helemaaaal niet van plan om ook maar één taart te gaan bakken, maar ik moet wel grinniken om al je stukjes; ik moest ze meteen allemaal lezen…leuk !
  yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *