PALLIYH3

THE CHRISTMAS CAROL!

Wat een vooruitziende blik had Charles Dickens, toen hij het in ‘A Christmas Carol’ over geesten had. Tegenwoordig zijn het misschien geen geesten, maar wel spoken die tijdens de kerst in de mens naar boven komen.

Overal waar je kijkt of leest bereiden mensen zich voor op de boodschappen-, winkel-, kook-, kado- of familiestress die komen gaat. Waar hele landen een tijdelijke ‘staakt het vuren’ hebben, worden de vuurtjes rondom de kerstdagen in de privesfeer hoog opgestookt.

Het begint met het spook van de planning. Waar, wanneer, wat, hoe en vooral met wie? Nadat dit met veel ge-app, ge-sms, ge-bel en ge-regel rond is, bedenkt ineens iemand toch weer wat anders en begint het ge-app, ge-sms, ge-bel en ge-regel, weer van voor af aan. Het spook van de kadootjes zorgt ook voor gedoe: die wel, die niet, die had vorig jaar zus en die had toch echt 8 jaar geleden zo… kortom, het ‘vrede op aarde gevoel’ is eventjes kwijt.

En dan het spook van de menukeuze. Men gaat ineens allerlei ingewikkelde gerechten bedenken, met nog moeilijkere namen en vaak niet te verkrijgen ingrediënten. Het spook van de boodschappen is gewoon levensgevaarlijk. Het begint al op de parkeerplaats.

Als haviken cirkelen tientallen auto’s rond hetzelfde plekje. Er naast gaan staan en met je richtingaanwijzer aangeven dat jij daar wilt parkeren, heeft geen enkele zin. De boodschappen in huis hebben is op dit moment een kwestie van leven of dood. Alle ongeschreven wetten, zoals het aangeven met je richtingaanwijzer, zijn dan ook niet meer van toepassing.

In de supermarkt, slager, speelgoedwinkel of andere winkels waar je naar toe moet om al je kerstbenodigdheden te verzamelen, zijn rond de kerst bijna net zo gevaarlijk als een gemiddelde draaikolk. Het enige wat je kan doen is vooral kalm blijven en proberen met de stroom mee te gaan. Dit natuurlijk geheel op eigen risico en soms met gevaar voor eigen leven. Oke, eerder gevaar voor eigen schenen/kuiten, omdat men venijnig met het karretje aan het duwen is, maar toch.

Als je al het taalgebruik gedurende deze dagen hoort, er is bijvoorbeeld iets uitverkocht of bij het aanblik van de gemiddelde rij, geloof je bijna niet dat deze zelfde mensen enkele dagen later vol kerstgedachten aan tafel zitten. Dit in het klein was ook gaande bij onze jongste op school. Men dacht de klas (ouders) tegemoet te komen en had alvast een indeling gemaakt wie voor welk gerecht zou zorgen. Fout! Het spook van de planning kwam boven drijven. Boven op alle eigen ‘kerststress’ willen we graag ook de planning voor het kerstdiner op school zelf in de hand houden.

Het werd aangepast. Er werden 20 gerechten en dranken op een lijst gezet en daar kon je dan je naam achter zetten. Fout! Daar was het spook van de menukeuze; “We weten toch zelf het beste wat er gegeten en gedronken moet worden?!”. Bij iedereen kwam dus het ergste spook naar boven.

20 ouders, 20 planningen, 20 menukeuzes.
Wat de kinderen zelf wilden, waren we voor het gemak maar even vergeten.

Gelukkig komt er ook weer een moment dat de spoken verdwijnen, de geesten ons de ogen hebben doen openen en we allemaal weer normaal kunnen doen. Op naar de spoken van oud&nieuw…

Fijne dagen!

Hot Chocolate muffins

Naar het idee van Laurasbakery http://www.laurasbakery.nl/advent-19-chocolademelk-cupcakes/

Hot

Voor de muffins:

256 gram bloem

401 gram suiker

88.5 gram cacao

10 gram bakpoeder

7.5 gram baking soda

5.5 gram zout

5 gram espresso poeder

250 ml melk

125 ml zonnebloem olie

2 eieren

10 ml vanille extract

250 ml gekookt (heet) water

 

Voor de nutella botercreme

50 gram boter

70 gram Nutella

100 gram poeder suiker

25 gram cacao

30 ml melk

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bloem, suiker, cacao, bakpoeder, baking soda, zout espresso poeder in een kom en meng
goed door elkaar.

Voeg de melk, olie,  eieren en vanille extract toe aan het bloemmengsel en mix dit op
gemiddelde snelheid. Vervolgens de mixer op de laagste stand en voeg dan het
water aan het beslag toe.

Dan nog 1 minuut op de hoogste stand om een luchtig beslag te krijgen. Let op het beslag is best dun, geen paniek.

Verdeel het beslag vervolgens over je muffinvormjes/blik. Rond de 25/30 minuten in de oven, even prikken en anders nog iets langer.

Maak ondertussen de topping.

Klop de boter luchtig. Klop vervolgens de Nutella er door. Zeef de poedersuiker en de cacaopoeder en klop deze door het boter-nutella mengsel.

Voeg als laatste de melk toe en klop alles tot een romig mengsel.

Decoreer de muffins, nadat deze goed zijn afgekoeld, met de nuttela botercreme. Verdeel wat mini marshmellows over de muffins en strooi tenslotte wat cacaopoeder eroverheen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *