ABHD17

A BAD HAIR DAY!

Mijn haren zijn al mijn hele leven een ding!

Toen ik baby was, had ik krullen. Niet schokkend veel of zo, maar toch net genoeg dat mijn moeder er heel trots op was. Je kent het wel, drie haren op zo’n hoofdje en dan toch vol proppen met speldjes, elastiekjes en strikjes. Dat zal dan ook vast de reden zijn geweest, dat vanaf een jaar of 2 mijn krullen waren uitgezakt en ik chinees haar had (lees: kaarsrecht).

Ik zie nog regelmatig foto’s van mijzelf voorbijkomen, met haren waar geen krul in te draaien viel. Geloof me, mijn moeder probeerde het elke ochtend tot vervelends aan toe. Een kaarsrecht naar beneden vallende pony en dan maar van pure ellende het haar vlechten, zodat de speldjes, elastiekjes en strikjes toch nog gebruikt konden worden.

Een wonder geschiedde!!! Voor mijn moeder dan.

In de zomervakantie toen ik 9 jaar was, kwam ik een keer ’s avonds na een lange strand/zee-dag onder de douche vandaan met lichte pijpenkrullen aan de onderkant van mijn haar.

Hoop!!! Voor mijn moeder dan.

Na een tijdje begonnen mijn lange haren, ondertussen met meer pijpenkrullen, dusdanig in de weg te zitten dat ik deze na heel veel zeuren mocht kortknippen. Voor alle duidelijkheid, kortknippen tot op mijn schouders en geen millimeter korter! In mijn herinnering is er bij deze knipbeurt zelfs een meetlint aan te pas gekomen, maar dat kan ook mijn fantasie (lees: trauma) zijn.

Het korter knippen zorgde ervoor, dat mijn haar een heel stuk lichter was en krulde daardoor nog veel meer in.

Leuk!!! Voor mijn moeder dan.

Elke week waren er drama’s. Haren wassen, au! Haren in de crèmespoeling, lang! Haren drogen, nog langer! Haren uitkammen, ramp! Dat uitkammen was sowieso iets wat ik liever zelf deed, omdat ik er een hekel aan had als er iemand aan mijn haar zat. Met als resultaat, omdat ik niet goed bij de achterkant kwam, er een soort van ‘vogelnestjes’ ontstonden.

Niet zo leuk!!! Voor mijn moeder dan.

Nadat ik voor de zoveelste keer naar de kapper was gestuurd om de vogelnestjes er uit te laten knippen, mocht ik wederom mijn haar kort knippen. Dit keer geen ‘fantasie meetlint’, maar gewoon zo kort als ik wilde. Hup naar de kapper.

Leuk!!! Voor mijn moeder dan.

Voor mij iets minder leuk. Mensen die enigszins ervaring en verstand van krulhaar hebben, weten dat hoe korter je het haar knipt, des te meer het haar in krult.

“Weet je wat je nou echt leuk zou staan, een pony…!”, aldus de kapster. Zegt de kruising showpoedel en schaap je iets?

Vanaf dat moment was ik mijn krullen dus al weer zat. Ik weet wel dat mensen die steil haar hebben graag krullen willen en vice versa. Voor beide soorten is ongetwijfeld wat te zeggen, maar toen ik 18 was en na een lange strand/zee-dag uit de douche kwam, hoopte ik uit de grond van mijn hart dat mijn haar ineens weer steil zou zijn. Helaas…

Fijn!!! Voor mijn moeder dan.

Ondertussen had ik een kapper-fobie opgebouwd. Er zijn nou eenmaal niet zoveel kappers die krullen kunnen knippen. Het duurde even voordat ik de juiste kapper had gevonden en er de welbekende ‘ik vertrouw je met mijn leven (lees: haar) band’ kon ontstaan. Een kapper snapt nou eenmaal niet meteen wat ‘een stukje’ knippen betekent en dat ‘doe het maar wat lichter’ niet meteen platinablond is en dat er met ‘bijpunten’ niet kort knippen tot vlak onder je oor bedoeld wordt.

Hij was al ruim 10 jaar mijn kapper, toen hij na alle verfbeurten, knipbeurten, veel gezeur en geklaag, eindelijk overstag ging en toestond om mijn haar te ‘straighten’.

Dit chemische goedje is misschien nog wel sterker dan permanent-vloeistof. Als je dit combineert met andere chemische producten, zoals de geblondeerde plukken verstopt onder mijn inmiddels weer donker geverfde haar, kan dit nogal vervelend uitpakken.

Lachen!!! Voor mijn moeder dan.

Zij had mij tot in den treure gewaarschuwd om het niet te doen. Mijn haren, ver tot op mijn rug, waren tot net onder mijn oren veranderd in zeer elastisch kauwgom. Hoe meer we kamden, hoe minder er overbleef van mijn haar. Maar bovenop was het me toch partij steil!

Sindsdien is voor mij de kapper-fobie voorbij, maar de kapper heeft er een straight-fobie voor de rest van zijn carrière aan overgehouden.

Zelfs toen mijn haar in de zomer groen werd, chloor en highlights doen het nou eenmaal niet zo goed samen, maakte ik me niet druk. Als het tot je oor afgebroken gestraight haar uitgroeit, je dus een jaar voor schut loopt omdat er bovenop krullen zitten en het onderaan steil is, dan valt zelfs groen haar mee.

Al zullen die beginnende grijze haren nooit wennen!

 

 

 

 

 

 

 

RED VELVET CHEESECAKE

rvc

Voor de korst

32 gemalen oreo koekjes

75 gram ongezouten boter

Snufje zout

Ganache

175 ml slagroom

283,5 gram pure chocolade

Cake

50 gram crisco

1 ei

8 gram cacao

2 gram zout

150 gram suiker

2 ½ ml vanille extract

120 ml karnemelk

160 gram bloem

2 gram baking soda

4 ml natuurazijn

Rode kleurstof

Voor de vulling

700 gram roomkaas op kamertemperatuur

200 gram suiker

17 gram bloem

10 ml vanilla extract

3 grote eieren

Topping (optie)

400 gram roomkaas op kamertemperatuur

30 gram boter op kamertemperatuur

125 gram poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bekleed een springvorm van 26 cm met bakpapier en zorg dat het papier over de randen heen hangt. Mix de crisco, de suiker en de eieren. Maak een pasta van de cacao en de kleurstof en voeg deze toe aan het crisco mengsel. Voeg het zout en het vanille extract toe. Vervolgens de karnemelk en bloem. Mix de soda met azijn en voeg deze aan het mengsel toe. Giet het beslag in de springvorm en bak de taart 20-25 min. Nadat deze is afgekoeld nog minimaal 30 min in de koelkast stevig laten worden

Vet een springvorm van 26 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Meng de oreo koekjes met het zout en de boter.Als dit gemengd is kun je hiervan een bodem en een rand maken. Gebruik de achterkant van een lepel om alles ‘vast te plakken’.

Verwarm de slagroom. Doe de chocolade in stukjes in een kom en giet de verwarmde slagroom hier over heen.  Meng alles goed door elkaar totdat alle chocolade gesmolten is. Giet dan ongeveer 200 -300 ml op de koekjes bodem. Laat dan de bodem met de ganache minimaal een half uur koelen. De rest van de ganache afdekken en bewaren om eventueel mee te decoreren.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Mix de roomkaas met de suiker. Voeg vervolgens de bloem toe en daarna het vanille extract. Vervolgens een voor een de eieren. Giet de vulling over de afgekoelde ganache in de korst. Bak deze totdat hij hier en daar lichtbruin is en er bij rand scheuren komen. Verder moet het midden nog wat bewegen als je zachtjes tegen het blik tikt. Hij moet ongeveer 1 uur in de oven. Vervolgens minimaal 1,5 uur laten afkoelen op kamertemperatuur. Daarna minimaal 3 uur in de koelkast, het liefst de hele nacht.

Mix voor de topping de roomkaas met de boter en de poedersuiker en versier naar keuze. Eventueel kun je ook de overgebleven ganache gebruiken voor je topping. En en is ook een optie. Erg mager wordt je toch niet van deze taart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *